Wedgwood

Wedgwood

Het merk Wedgwood , in onze winkel en webshop verkopen we van dit merk veel artikelen. Maar wat is nou eigenlijk het verhaal achter het merk ‘ Wedgwood’ dat ga ik jullie uitleggen in deze blog.

Wedgwood is een Brits bedrijf  opgestart in 1759 door Josiah Wedgwood, Josiah Wedgwood werd ook wel ‘The Father of English Potters’ genoemd. Josiah had veel verschillende talenten op het gebied van wetenschap , kunst en technologie. Deze kennis gebruikte hij om een aardewerkfabriek op te richten. In tegenstelling tot de gangbare industrie in zijn tijd besteedde Josiah Wedgwood hierbij veel aandacht aan de sociaal-emotionele aspecten van zijn werknemers en hield hij niet op bij de bouw van enkel een fabriek. Toen de Wedgwood-fabriek in 1766 voldoende opbrengst gegenereerd had, begon hij met de bouw van een dorp rondom een nieuwe fabriek. Het geheel had de naam Etruria  en de werknemers van Wedgwood konden hier niet alleen werken, maar ook wonen.

Josiah Wedgwood was vooral bezig met het ontwikkelen van nieuwe technieken zoals de bekende; Queens Ware, Black Basalt en Jasper. Dit zijn dan ook de meest bekendste serviezen van Wedgwood.

In de 19e eeuw werd als eerst gebruikt gemaakt van gekleurd aardewerk en toen begon Wedgwood met de productie van ‘Bone China’. Bone China leverde veel faam op en dit sierde dan ook vele tafels van de bekenden der aarde zoals die in het Witte Huis ten tijde van Theodore Roosevelt.

In de jaren 30 van de 20e eeuw sloten de meeste aardewerk fabrieken hun deuren omdat aardewerk door de introductie van diverse nieuwe materialen steeds minder geliefd werd. Wedgwood bleef echter nieuwe producten produceren en om de efficiëntie te verbeteren werd er een nieuwe fabriek geopend nabij het dorp Barlaston. De nieuwe fabriek opende zijn deuren in de jaren 40 en is op deze plaats blijven bestaan tot de dag van vandaag. Wedgwood is nog altijd een van de grootste producenten van aardewerk en porselein en de producten van Wedgwood zijn over de gehele wereld te vinden.

De producten van Wegdwood zijn natuurlijk allemaal te vinden in onze webshop , zoals een gevlochten keramieken chestnut basket en nog veel meer producten. Ben je benieuwd welke producten we nog meer verkopen van dit merk, neem dan een kijkje bij onze producten van Wedgwood!

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *