Hans Hansen

Hans Hansen

Hans Hansen (1884-1940) opende omstreeks 1906 een goudsmederij en smidse in Kolding, Denemarken.  Hiervoor was hij werkzaam bij Carl M. Cohr, waar hij vooral tafelzilver maakte.  Rond 1920 produceerde Hansen zijn eigen lijn in zijn eigen bedrijf.

De productie van sieraden kwam pas in 1932 op gang met een collectie ontworpen door Hansens zoon Karl Gustav Hansen. Karl Gustav ging naar de School of Sculpture aan de Art Academy, waar hij een beeldhouwopleiding volgde, zijn hart lag echter bij het werken met zilver.

Na een reis door Europa opende Karl Gustav met zijn vader een zilverwerkplaats in Kopenhagen, in 1940 had hij in Kopenhagen zijn eerste grote tentoonstelling. Een maand later overleed zijn vader en zette Karl Gustav het bedrijf voort onder de naam van zijn vader.

Met Future een lijn van avant-gardistische, geometrische en uitgebalanceerde ontwerpen, die bestond uit 50 stukken werd Karl een sieradenontwerper met grote invloed.

In 1953 werd Bent Gabrielsen (1928-2014) aangetrokken, deze bleef tot 1969 in dienst. Tegen de tijd dat hij vertrok was hij verantwoordelijk voor de volledige productie en sierradenlijn van het bedrijf. Bent Gabrielsen won de Lunning Prize in 1964. Zoals Erik Bohr, voorzitter van de Lunning Commissie, schreef: “Bent Gabrielsen’s sieraden zijn absoluut overtuigd van de functie ervan; zijn omgang met materialen is zo terughoudend en goed doordacht dat men denkt dat dit nauwelijks anders zou kunnen zijn Zijn sieraden zijn eenvoudig en duidelijk geconstrueerd, vaak met schakels die op natuurlijke wijze met elkaar in verbinding staan, zodat het complete stuk een mooi geheel vormt. Elk detail van zijn spullen is uitgewerkt. Er zijn geen valse effecten. Hij neemt niet de gemakkelijke uitgang.”

Na het vertrek van Bent pakt Karl het ontwerpen van sieraden weer op. De sieraden van de late jaren zestig en zeventig zijn expressief, geometrisch en sculpturaal, maar ook functioneel uitstekend gemaakt en gemakkelijk te dragen. Gedurende zijn 60-jarige carrière bleef Karl bij de traditionele, met de hand aangedreven manier om sieraden, maken, ook al schakelde de industrie over op nieuwe geautomatiseerde technieken

In 1992 sloot het bedrijf zich aan bij het bedrijf Georg Jensen.

In onze winkels vind je een broche en een haarspeld van Hans Hansen

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *