West Germany Keramiek

West Germany Keramiek

West-Germany is eigenlijk een verzamelnaam voor keramiek dat tussen 1950 en 1990 op de markt kwam. Diverse fabrieken in West Duitsland produceerden keramieken vazen en andere objecten. Allen met hun eigen handtekening. Voorbeelden zijn Roth, Carstens, Dümler & Breiden, Ruscha, Jopeko, Jasba, Fohr, Ü-Keramik  De twee grootsten waren wel Scheurich en Bay.

Bay Keramik werd opgericht door Eduard Bay in 1933 met Bodo Mans als belangrijkste designer.

Scheurich werd door Alois Scheurich en zijn neef Fridolin Geurlich in 1928 opgericht als groothandel in glas, porselein en keramiek. In 1948 begonnen de heren met het zelf produceren van keramiek. Eind jaren zestig was Scheurich uitgegroeid tot hét keramiekmerk met een miljoenenomzet. De ontwerpen waren geliefd en de prijzen laag.

De West-Germany vazen kenmerken zich door hun stevige uiterlijk en harde kleuren.. De motieven zijn vaak geïnspireerd op mythische volksthema’s, vaak met een repeterend karakter. In de jaren zestig zag je vooral kleuren als donkerbruin, vuurrood, oranje, tien jaar later werd er ook meer uitgepakt met knalkleuren als paars, geel, en knaloranje. Hiermee waren de producenten trendsettend. Vazen waren terug als belangrijk interieurobject.

De onderkant van de vaas geeft je veel informatie, de tekst ‘West-Germany’, geeft aan dat het voor 1990, de hereniging van Duitsland, is gemaakt.  Bay schreef het met een streepje ertussen, Scheurich volstond met een simpel W Germany. Altijd in het Engels, omdat de vazen in die tijd al over de grens mateloos populair waren en de Duitsers die internationale markt graag benadrukten. Ook de cijfers geven je informatie, de eerste getallen staan voor het model, de laatste twee geven de lengte aan in centimeters.

Vaak zie je ook een term fat lava. De term wordt online geboren als verkopers op eBay het dikke glazuur dat zo kenmerkend is voor West-Germany omschrijven als fat lava. De dikke klodders glazuur hebben inderdaad veel weg van vulkanisch lava. Inmiddels is deze term flink ingeburgerd.

 

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *