Het verschil tussen antiek , retro en vintage.

Het verschil tussen antiek , retro en vintage.

Het verschil tussen antiek, retro en vintage.

Antiek, retro en vintage zijn 3 termen die veel door elkaar worden gebruikt. De definities van de woorden lijken op elkaar, maar toch zijn ze niet hetzelfde.

Antiek

We beginnen met de uitleg van wat ‘Antiek’ eigenlijk betekend. Als je op bezoek gaat bij je moeder, oma of overgrootmoeder zie je vaak die oude prachtige meubels. Het woord antiek wordt gebruikt voor oude voorwerpen van minstens 100 jaar oud. Naast bijzonder oud en zeldzaam, zijn deze voorwerpen vaak handgemaakt. Hierdoor zijn antieke voorwerpen van grote waarde. Hierbij kun je denken aan boeken, schilderijen, maar ook aan meubels en kleding.

Retro

Retro staat voor een terugblik op het verleden. Retro wordt als omschrijving gebruikt voor producten die niet vintage/antiek zijn, maar wel een ouderwetse uitstraling hebben.

Omdat vintage mode en meubels zo in trek zijn, wordt hier natuurlijk op ingespeeld. Er zijn een heleboel retro merken. Zij maken nieuwe producten met een vintage look. Deze kunnen qua stijl heel erg lijken op écht oude items. Dit soort retro producten zijn dus vaak minder oud dan echte vintage of antieke producten Bij ons in de winkel en webshop vind je retro producten die een tweede kans verdienen.

Vintage

Hier wordt het al ingewikkelder. Deze term hoor je namelijk overal! ‘Vintage’ is hip. Zelfs aan nieuwe voorwerpen hangt soms een labeltje met ‘vintage’. De term vintage wordt echter gebruikt voor écht oude items! Liefst van goede kwaliteit en sprekend voor een bepaalde periode tussen ongeveer 1920 en 1980. Vaak wordt een ‘minimale ouderdom’ van 25 tot 50 jaar aangehouden.

Hoewel de definitie dus redelijk afgebakend is, wordt het woord vintage vaak onterecht gebruikt voor o.a. kleding en meubels met een ouderwetse uitstraling. Laat je dus niet te makkelijk inpakken door deze term. Producten met een vintage look kunnen leuk zijn, maar dan is het wel fijn van tevoren te weten dat het niet om een echt vintage item gaat. Vintage kleding is in de meeste gevallen tweedehands, oftewel: eerder in het bezit geweest van iemand anders.

Bij ons in de winkel hebben we ook verschillende retro artikelen, die teruggrijpen op een tijdsvak. Bij ons zijn ze daarnaast ook nog vintage.

Share this post

Comment (1)

  • Maria ten Hoeve Reply

    Goed om deze verschillen even op een rijtje te zien. Ik zie vaak de term retro en vintage voorbijkomen op websites. Zelf ben ik meer op zoek naar antieke meubelen. Ik zal er op letten in het vervolg, bedankt voor het delen!

    16 juni 2021 at 13:35

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *