Faencerie de Gein

Faencerie de Gein

Faencerie de Gien is een van de belangrijkste fabrikanten van faience servies in Europa. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg de fabriek de opdracht om de wandtegels voor de stations van de Metro van Parijs te produceren. Het bedrijf maakt nu deel uit van het economisch erfgoed van Frankrijk en heeft het label Entreprise du patrimoine vivant gekregen.

Faience is een techniek waarbij  aardewerk dat na eenmaal in de oven gebakken te zijn bedekt wordt met een ondoorzichtige laag witte tinglazuur. Na  beschildering door een plateelschilder met “onderglazuurverf” wordt het voorwerp vervolgens bedekt met een doorzichtige laag glazuur met lood- en tinoxiden. Daarna wordt het voorwerp nog een keer in de oven gebakken. De schildering versmelt tijdens het bakken met de glazuurlaag en wordt er zo ingebrand. Als er een stukje van het servies afbreekt zie je dat de scherf van binnen bruin of beige is.

In 1821 werd de fabriek opgericht, in 1875 overgenomen en kreeg het de naam Faencerie de Gien. In deze tijd werden er gebruiksvoorwerpen gemaakt. In 1882 werd gestart met productie van keramische tegels waarmee men in 1980 stopte. Hierna volgde er een faillissement.

In 1984 begon het echtpaar Jeufroy, samen met 108 werknemers, een economisch nieuw begin. Het productiegamma is gestroomlijnd en onrendabele vormen en decors zijn uit de markt genomen. Er was een toenemende focus op handgemaakte servies voor de luxe behoeften. Voor het ontwerp van de nieuwe producten en decors werkten ze nauwer samen met nationale en internationale kunstenaars.

Sinds 2014 heeft Yves de Talhouët de fabriek overgenomen. Twee gepassioneerde mannen, Louis Grandchamp en Betrand Dambrine, overtuigd door het uitzonderlijke erfgoed, de voortreffelijkheid van de knowhow en de bekendheid van de Faïencerie de Gien, besluiten de traditie voort te zetten en nieuwe wegen te verkennen door de hedendaagse creatie te promoten en een nieuwe export distributiebeleid. Vandaag de dag, meer dan ooit, maakt de Faïencerie de Gien deel uit van een programma van uitmuntendheid. Als lid van het prestigieuze Colbert-comité, dat de belangrijkste Franse luxemerken verenigt, heeft het het label Entreprise du Patrimoine Vivant ontvangen.

De mannen en vrouwen van de Manufacture zijn resoluut op de toekomst gericht om het fijne aardewerk van morgen opnieuw uit te vinden, terwijl ze voortbouwen op zijn tweehonderdjarige wortels.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *