Bjorn Wiinblad

Bjorn Wiinblad

Bjørn Wiinblad (20 september 1918-8 juni 2006) was een Deense schilder, ontwerper en kunstenaar in keramiek, zilver, brons, textiel en grafische vormgeving. Zijn werk is op grote schaal getoond in Europa, voor het eerst in de Verenigde Staten van Amerika in 1954 en in Japan, Australië en Canada in 1968. Wiinblad werd in 1985 in New York uitgeroepen tot Man van het Jaar en ontving de Culturele Prijs van de American-Scandinavian Foundation. van 1995.

Wiinblad begon te werken bij Rosenthal, een porselein fabrikant, rond 1957 nadat het was “ontdekt” door Philip Rosenthal die op zoek was naar nieuwe ontwerpen voor de Rosenthal-lijn. Deze samenwerking met Rosenthal werd een van de belangrijkste in zijn leven en duurde meer dan 50 jaar. Het werk van Wiinblad bij Rosenthal wordt vaak gekenmerkt door zijn kleurverzadigde, bijna psychedelische gebruik van patroon en kleur – vaak benadrukt door het gebruik van goud en zilver.

In 1969 ontwierp Bjørn Wiinblad de geschenkserie 1001 Nacht en in 1976 de verzamelserie Aladin. Deze laatste serie is van 1976-1983 gemaakt.

Vanaf 1971 ontwierp hij ook een jaarlijks herdenkingsbord voor de kerst voor Rosenthal. Wiinblad ontwierp ook keramische stukken voor Nymolle, een Deens aardewerk fabrikant

Het uitgangspunt van Wiinblad was om vreugde te verspreiden en dit is hem aardig  gelukt. Deze kleurrijke, vrijgevige en excentrieke man wordt met recht een multi-kunstenaar genoemd en zijn bekendheid reikt over de hele wereld. Met het behoud van het ‘Blauw Huis’ draagt hij nog steeds bij aan de ontwikkeling en tentoonstelling van kunst en is hij volledig opgenomen door de Deense cultuur en designgeschiedenis

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *