Bavaria Servies

Bavaria Servies

Duitsland kent sinds de 18e eeuw veel porseleinfabrieken. Thee, koffie en chocolademelk drinken raakten in deze periode in de mode, porselein werd vooral ingevoerd. Vanwege statusverhoging richtten de veel Duitse vorsten zelf een porseleinfabriek op. Bavaria, de Latijnse benaming voor Beieren,  was en is een streek waar veel van deze porseleinfabrieken staan. Vaak wordt de fabriek van oorsprong niet aangeduid en bevat serviesgoed alleen het woord Bavaria, wat feitelijk de streek van herkomst aanduidt.

Kronester De porseleinfabriek Johann Kronester in Schwarzenbach an der Saale, Opper-Franken, werd in 1906 opgericht door Johann Kronester (1860–1953) en werd vier generaties lang als familiebedrijf geleid. Sinds 1987 werkt ze samen met andere middelgrote porseleinfabrikanten binnen de werkgroep Bavaria-Porzellan-Union-GmbH. In 1993 werd de SKV Porcelain Union opgericht, bestaande uit Schirnding, Kronester en Seltmann Vohenstrauß. Even later trok de familie zich terug uit de holding.

Johann Kronester kreeg een opleiding tot werktuigbouwkundig ingenieur in de smederij van zijn vader. In 1906 richtte hij samen met de familieleden Gottlieb Pfeifer en Christof Merkel de open handelsonderneming J. Kronester & Co. op voor de productie van porseleinen artikelen. De bouw van hun fabriek vorderde snel en de productie kon al in 1908 starten. Aanvankelijk had het bedrijf slechts twee ronde ovens in plaats van de gebruikelijke drie. In die tijd produceerde Kronester zowel huishoudelijke schotels als elektrisch porselein en isolatoren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek met ontmanteling bedreigd omdat de productie van technisch keramiek allang ophield, waardoor er geen oorlogsbelangrijke merken te zien waren. De sluiting kon worden voorkomen, vermoedelijk ook omdat de Reichsarbeidsdienst en de Wehrmacht tot de belangrijkste klanten behoorden. Na de oorlog maakte de ontwerper Hans Achtziger, die voornamelijk voor Lorenz Hutschenreuther werkte, de ontwerpen. Het “Ulrike” servies was tot de jaren tachtig een van de bestsellers.

Vohenstrauss Johann Seltman
Johann Seltmann werd geboren in 1856 in de stad Schlottenhof,. Zijn jongere broer Karl Seltmann nam in 1897 een Keramik- und Porzellanfabrik over
In 1901 werd Johann benaderd door zijn jongste broer Christian Wilhelm Seltmann, die destijds fabrieksmanager bij de porseleinfabriek in Arzberg was, om samen een porseleinfabriek te beginnen. Deze fabriek begonnen ze in Altenstadt (een deel van de stad Vohenstrauß)
Een ideale locatie naast goedkope arbeiders was een ook een goede verbinding via het spoor, voor aan- en afvoer. De fabriek werd al snel de grootste bron van werkgelegenheid voor het hele gebied.
Regelmatige discussie over de bedrijfsvorm maakte dat Christian uiteindelijk voor zichzelf begon en Porzellanfabrik Christian Seltmann GmbH in de stad Weiden startte. In 1921 overleed Johann en de fabriek ging over in de handen van zijn zonden. In 1926 had het bedrijf 600 medewerkers in dienst. Gedurende de tweede wereldoorlog werden er artikelen gemaakt die belangrijk waren voor de oorlog. Na de oorlog had de fabriek 556 mensen in dienst. In 1956 werd het productieproces geoptimaliseerd en werd het submerk Eberthal geïntroduceerd. Na de jaren 70 stond, door toenemende concurrentie, de porseleinmarkt langdurig onder druk. Dit resulteerde in een fusie tussen Schirnding. Kronester en Johann Seltmann onder de naam SKV-Porzellan-Union GmbH in 1993. Uiteindelijk werd de vestiging in Vohenstrauss in 1995 gesloten.

In onze webshop vind je divers porselein uit Beieren.    Kronester mephiKronester negen delig servies  , 50 deling Vohenstrauss servies en zes kop en schotels Vohenstrauss

Share this post

Comment (1)

 • Klaas Veerman Reply

  Zijn deze nog te koop?
  Ik hoor graag van u
  BVD
  K Veerman

  3 oktober 2020 at 20:22

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *